.

.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Koiranpennun onnistunut yksin oleminen


Koiranpennulle yksin oleminen on yksi tärkeimmistä sen henkeä suojaavista tempuista, siksi se kannattaa opettaa tarkasti. Kaikkein tärkeintä pennulle on oppia olemaan hiljaa ja toiseksi tärkeintä on oppia odottamaan laumaansa rentona enempiä tavaroita hajottelematta. Kirjoitan tähän selkeät ohjeet mahdollisimman tarkkaan ja toivon, että laitatte mieleen tulevia kysymyksiä tai ratkaisuja kommenttiosioon, jotta saisimme tilkittyä kirjoituksen puutteita mahdollisimman hyvin.

Koiranpennulle sen omasta näkökulmasta sen elämänsä tärkein tehtävä on pysyä mukana. Tätä taustaa vasten on hyvä arvata, sen yrittävän kaikin keinoin saada joku palaamaan kotiin. On siis täysin normaalia, että pentu käyttäytyy hätääntyneesti jäädessään yksin. Meidän tehtävämme on opettaa pentu rentoutumaan ja kuvittelemaan, että rentoutumalla se viestii meille parhaiten sen, että on unohtunut kotiin.

Mökötuvassa pentusi ei koskaan saa ruokaa tai huomiota kiljumalla; ei äidiltään, eikä Mökötuvan ihmisiltä ja se on hyvä pohja yksinololle, mutta vasta varsinainen työ tehdään kotona.


Häkkiin opettaminen


Itse aloitan yksinolon opettamisen häkitysharjoituksella. Häkkiin opettaminen on myös yksinolon harjoittelua, vaikka olisitkin paikalla. Rennosta häkkeilystä on hyötyä kyläillessä, matkusteltaessa ja autossa häkki on pelastus kolaritilanteessa. Häkkiin opettamisessa on kaikkein tärkeintä se, ettei anna periksi.

1. Anna nälkäiselle pennulle vaikka kanankaula häkkiin. 

2. Jos ja kun pentu raapii tai kiljuu häkissä, älä tee mitään. Yhtikäs mitään. Älä katso, älä puhu ja älä ainakaan lohduta.

3. Kun pentu on syönyt luun ja käynyt rauhassa makuulle, ota pentu pois häkistä ja vie ulos.

Tärkeintä on se, että jos ja kun pentu raapii tai kiljuu häkissä, et tee mitään. Yhtikäs mitään. Älä katso, älä puhu ja älä ainakaan lohduta. Pentu pitää ottaa häkistä pois nimenomaan täysin rentona. Näin pentu oppii rentoutumaan häkissä päästäkseen pois sieltä ja muutaman toiston jälkeen, pentu alkaa itsenäisestikin hakeutumaan häkkiin ollessaan uninen. Älä pidä pentua suljettuna häkkiin esim. työpäivien ajaksi, ellei häkki ole valtavan suuri ja koira tosi pieni (ks. eläinsuojelulaki). Älä sulje tottumatonta pentua häkkiin koskaan, jos paikalla on ihmisiä, jotka eivät kestä pennun kiukkua tai sinulla ei ole aikaa odottaa pennun hiljenemistä. Häkin tämäyttely ym. hiljentävät pennun, mutta eivät opeta sitä rentoutumaan häkissä ja huonontavat lopputulosta. Jos asut kerrostalossa tai herkkäkorvaisten ihmisten kanssa, voit harjoitella häkittämistä myös muualla kuin kotona.


Yksin olo kotona


1. Ulkoiluta pentu ja katso, että se on unen tarpeessa.

2. Katso, ettet jätä mitään vaarallista järsittävää, kuten kenkiä tai johtoja sen ulottuville.

3. Etsi avaimet, lompakko ja muut tavarat ovensuuhun valmiiksi.

4. Estä koiran näkymä pihalle ja jätä radio päälle, jotta sillä ei ole liikaa vastuuta vahtimisen saralla.

6. Isommassa asunnossa rajaa pentu pienempään tilaan, jotta sen on helppo käsittää vastuullaan oleva alue. Meillä Hiittinen nukkuu omassa pedissään, Keikas pienten ihmisten huoneen sängyn alla ja schipperket odottavat meitä eteisessä. Kaikki koirat ovat valinneet oman odottelupaikkansa itse ja isommat osaisivat myös avata heitä rajaavat ovet, mutta jostain syystä avaavat ne vasta sitten, kun tulemme kotiin, eivätkä ehkä heti silloinkaan, jos rouvien kauneusunet sattuvat olemaan kesken.

7. Jätä puruluu tai muuta puuhaa saataville.

8. ÄLÄ HYVÄSTELE! Jos hyvästelet, koira näkee sen kutsuna seurata. Sen äiti toimi juuri samoin, kerätessään pentuja takaisin pesään.

9. Lähde samaan tapaan hyvin tylsistyneesti, kuin menisit vessaan. Jos sinulla on kiire, et saa juosta edes talon lähettyvillä. Venyttele, haukottele ja katsele seinille lähtiessäsi. Oma mielentilasi tarttuu aina koiraan. Älä vilkaise koiraan kuin sivusilmällä. Se rauhoittaa pentua ja viestii siitä, että vaihdat vain lepopaikkaa ulko-oven tuolle puolelle.

10. ÄLÄ TERVEHDI PENTUA TULLESSASI KOTIIN! Silloin tulet viestineesi olleesi vaarassa ja päässeesi kotiin vain nipin napin. Vie pentu rauhallisesti heti pissille tai avaa vain ovi, jos teillä on oma piha. Isompana venytä vähän pissille lähtemisen aikaa, jotta koira ei odota liikaa paluutasi.

11. ÄLÄ IKINÄ PALAA, jos pentu rääkyy. Jos asut kerrostalossa, kerro naapureille harjoituksista ja näytä vaikka tämä teksti. Jos palaat kerran pennun huutaessa, kynnys huutamiseen alenee paljon ja seuraavan kerran kesto pitenee merkittävästi, koska olet tullut palkinneeksi sille hyvin luontaista toimintaa. 


Jos nämä ohjeet eivät auta, keksitään jotain muuta. Kaikki Mökötupalaiset ovat tähän mennessä oppineet olemaan yksin. Toisille harjoitusta on tarvittu enemmän ja toisille se on ollut helppo juttu. Myöhemmin alkuajan hankaluuksia ei sitten enää muistakaan kukaan. Ja neuvoa kannattaa sitten kysyä mielummin ennemmin, kuin myöhemmin.


5 kommenttia:

 1. Ruokailun loputtua häkissä alkaa sellainen raivo, ettei mitään rajaa. Tänään sitä kesti n. 15 minuuttia, sitten mies tuli kommentoimaan, että eikö tuosta tule kammo koko häkkiä kohtaan ja ei tuo tunnu yhtään mielekkäältä rääkytyttää toista ihan henkihapatuksiin saakka. Nimittäin minkäänlaista laantumista ei ollut havaittavissa. Kysynkin, kuinka kauan oikeasti pitää jaksaa ja miksi ei voisi päästää vapaaksi heti, kun on pienenkin hetken hiljaa?

  VastaaPoista
 2. Jos se on ihan pienen hetken hiljaa ja sen tulee päästäneeksi pois häkistä, kun se on vielä hermostunut, se ei ymmärrä pääsevänsä pois koska on hiljaa. Koirat eivät näe ääntänsä niin, että hiljeneminen olisi se olisi syy palkita niitä, vaan yhdistävät palkinnon (pois pääsemisen) johonkin muuhun asiaan; usein mielentilaansa. Jos päästät pois hiljaisen, mutta hermostuneen koiran, se on sama koiran näkökulmasta, kun päästäisit pois kiljuvan ja hermostuneen koiran. Lasse on ilmeisesti saanut jonkin sortin huomiota kiljumisesta tai palkkautunut hermostuneessa mielentilassa, koska se jaksaa noin kauan tai sitten sillä on poikkeuksellisen hyvä draaman taju. Lassen sisko Smaili kiljui ensimmäisellä kerralla 4 minuuttia ja toisella minuutin ja sen jälkeen se on ruvennut aina syömisen päälle nukkumaan kaksi kertaa päivässä. Jos jatkatte samaan malliin, häkistä tulee trauma sille. Päättäkää oletteko huomioimatta sitä ja otatte sen häkistä vasta, kun se on varmasti rento ihan ajan kanssa. (silloinkaan ei mitään tervehtimisiä, jotta se ei luule tulleensa pelastetuksi) tai sitten hylkäätte häkin tämän pennun kohdalta kokonaan. Missään nimessä ei kannata jäädä puoliväliin, sillä se on tie ongelmakäyttäytymiseen ja pelkotiloihin. Ilman häkkiäkin voi elää ihan hyvin. Autossa voi käyttää turvavyötä ja kyläillessä pitää koiraa tarpeenvaatiessa hihnassa sisälläkin. :)

  VastaaPoista
 3. Eikö häkkiin voisi totuttaa niin että ovi on ensin aina auki, ja laittaa sinne kiva peti ja puruluu jne. mutta pääsee myös pois. Sitten kun pentu on tottunut oleilemaan siellä pieniä aikoja ja pitää sitä mukavana paikkana, voisi oven laittaa kiinni. Tietää että sieltä pääsee kyllä ulos. Näin meillä vältettiin rääkyminen. T. Hanna

  VastaaPoista
 4. Eikö häkkiin voisi totuttaa niin että ovi on ensin aina auki, ja laittaa sinne kiva peti ja puruluu jne. mutta pääsee myös pois. Sitten kun pentu on tottunut oleilemaan siellä pieniä aikoja ja pitää sitä mukavana paikkana, voisi oven laittaa kiinni. Tietää että sieltä pääsee kyllä ulos. Näin meillä vältettiin rääkyminen. T. Hanna

  VastaaPoista
 5. Meillä oli häkin päällä vielä ohut kangas. Häkkiin tottuminen ei kestänyt kauaa, mutta kyllä se äänekästä oli! Nyt häkki on rentoilupaikka😀

  VastaaPoista